Het begin

Op 7 juli 2016 presenteerde de GPA in Den Haag haar uitgangspunten tijdens de kick-off en legden de verscheidene partijen hun deelname aan de alliantie vast. Het evenement werd bezocht door 47 mensen, een mix van marktpartijen, inhoudelijke experts, initiatiefnemers, vakpers en andere stakeholders van binnen én buiten de voedingsindustrie.

In de spotlights
De kick-off is breed in de vakmedia belicht—onder andere door VMT, Voedingsindustrie, en Duurzaam Bedrijfsleven. Daarbij ook aandacht vanuit Duurzaam Door en RVO zelf.  Een video-impressie van de dag vindt u hier.

"Wauw, wat een begin zeg!"

— Jeroen Willemsen

Uitwerken van de weg naar meer plantaardig

6 september hebben we de eerste ledenbijeenkomst gehad, waarbij de focus lag op het bepalen van de aangrijpingspunten, prioriteiten en rolveldeling omtrent de GPA. Daarnaast zijn we bezig geweest met het analyseren van de Nederlandse markt van plantaardig proteïne, om trends te identificeren en te bepalen wat er nodig is voor de gewenst transitie.

Momenteel zijn we naast deze marktanalyse bezig met het uitwerken van mogelijke scenario’s en het kritische pad voor de transitie. Daarbij gaan we uit van de gezamenlijke visie: een verhouding van 50/50 in de consumptie van dierlijk /plantaardige proteïne in 2025, als stap richting een duurzamer voedselsysteem.

"In volle vaart werken we aan ons Green Protein actieplan; een fundament voor uitvoering van het duurzame eiwitbeleid in Nederland."

— Jeroen Willemsen

Uit de bijeenkomst in september werd al snel duidelijk dat het zwaartepunt ligt bij het stimuleren van de vraag bij de consument. Opeenvolgend hebben we verschillende werkgroepen georganiseerd met de deelnemers om te identificeren welke factoren vanuit ieders perspectief de vraag naar meer plantaardig proteïne beïnvloeden – en daarbij wat de kansen en barrières voor de groei van deze vraag zijn. Via deze geïntegreerde aanpak kunnen wij het kritieke pad voor de plantaardige proteïnetransitie uitstippelen, om ook vast te stellen waar de invloed van de GPA ligt en wat de rol van (externe) stakeholders is.