In navolging van founding member Albert Heijn is Jumbo de tweede retailer die zich aansluit bij de Green Protein Alliance. Samen met inmiddels zeventien andere koplopers uit de markt zetten de retailers zich in om de eiwitbalans in ons dieet te vergroenen. Tijdens het 1e Nationale Green Protein Event op 16 februari doet de alliantie haar Green Protein Growth Plan uit de doeken, waarmee de consumptie van plantaardig eiwit in Nederland wordt gestimuleerd. Staatssecretaris Martijn van Dam geeft er het startsein voor de uitvoering.

Samen naar 50:50 in 2025

In 2016 groeide de consumptie van plantaardig eiwit sterk. Toch is slechts 35% van de geconsumeerde eiwitten plantaardig, waar 50% volgens de nieuwe Schijf van 5 voor velen het streven is. De noodzaak voor een gezondere eiwitbalans staat centraal in het RIVM rapport ‘Wat ligt er op ons bord? en de Voedselagenda ‘Veilig, gezond en duurzaam eten in Nederland’ van het kabinet. Beide roepen op tot gecoördineerde samenwerking tussen bedrijven, ondersteund door de overheid. De Green Protein Alliance (GPA) geeft invulling aan deze oproep; samen naar een 50:50 consumptieverhouding van plantaardig en dierlijk eiwit in 2025.

Marit van Egmond, commercieel directeur Albert Heijn: “Albert Heijn is voorstander van het eten van meer plantaardige eiwitten, omdat het gezond en duurzaam is. Om dit te bewerkstelligen is een grotere beweging nodig. Door onze participatie binnen de Green Protein Alliance kunnen we samen relevante zaken initiëren, zorgen dat het op meerdere plekken op de agenda staat en kennis ontsluiten bij het grote publiek.”

Ed van de Weerd, commercieel directeur Jumbo Supermarkten: “Als familiebedrijf voelen we ons bij Jumbo verantwoordelijk voor de wereld om ons heen. Voor deze, maar ook voor volgende generaties. We willen onze klanten (nog beter) gaan helpen en inspireren om lekker, gezond én duurzaam te eten. Naast onze inzet voor het Menu van Morgen, geloven we dat we met de Green Protein Alliance hier een bijdrage aan kunnen leveren.”

Green Protein Growth Plan maakt plantaardig eiwit makkelijk

In januari kondigden GPA partners HAK en Schouten de oprichting aan van het eerste Praktijkcentrum Plantaardige Eiwitten. Illustratief voor de daadkracht van de GPA is ook de Green Protein maaltijdbox van Marley Spoon. Tijdens de Voedseltop op 26 januari is een eerste concept overhandigd aan Staatssecretaris Van Dam. De box is één van de plannen uit het Green Protein Growth Plan. Het doel: plantaardig eiwit makkelijk maken. Voor elk moment van de dag, voor iedereen. In nieuwe schappen van de supermarkt, via conceptstores en in maaltijdboxen. Onderbouwd met een geloofwaardige boodschap over gezondheid en duurzaamheid. De SBIR tender ‘Plantaardige Eiwitten op het bord’ gaat ondernemers hierbij ondersteunen.

16 februari: 1e Nationale Green Protein Event

Op 16 februari ontvangt Staatsecretaris Martijn van Dam het Green Protein Growth Plan tijdens het 1e nationale Green Protein Event in Aalsmeerderbrug. GPA voorzitter Jeroen Willemsen: “Met nu al een groot deel van de markt gecommitteerd en steun van de overheid, is een unieke positie gecreëerd. We kijken ernaar uit om onze plannen op 16 februari te presenteren en de schouders eronder te zetten. Natuurlijk hebben we ook nog wat mooie primeurs in petto”.

Kosteloos deelnemen aan het 1e Nationale Green Protein Event? Meld u aan via www.greenproteinalliance.nl