GPA presenteert haar plannen om plantaardig eiwit gemakkelijk te maken

Na een half jaar intensief te hebben samengewerkt aan de plannen voor het versnellen van de eiwittransitie, was het op donderdagmiddag 16 februari dan eindelijk zo ver: het eerste Nationale Green Protein Event.

Te midden van het groen in de Arendshoeve in Aalmeerderbrug presenteerde de Green Protein Alliance met behulp van Staatssecretaris van Economische Zaken Martijn van Dam haar plannen voor 2017 en verder in het Green Protein Growth Plan.

“We zullen anders moeten gaan eten, vanwege onze gezondheid en onze planeet.”

— Staatssecretaris van Economische Zaken Martijn Van Dam

Van protein naar profit

De middag stond in het teken van ‘People, Planet, Protein’. Hoe Nederland als mondiaal koploper de eiwittransitie het beslissende zetje geeft, consument en ondernemer laat profiteren van plantaardige eiwitten. Tijdens het evenement, bezocht door 180 stakeholders uit industrie, overheid, onderwijs, onderzoek en NGO’s, spraken naast Dhr Van Dam ook Simon Billing (Forum for the Future), Corné van Dooren (Voedingscentrum), Leontine Gast (The Terrace) en Pieter Paul Verheggen (Motivaction) over het belang van de eiwittransitie. Daarbij werden veelvuldig de marktgedreven aanpak, samenwerking op gedeelde barrières en de ondersteunende rol van de overheid genoemd als sleutels tot het succes van de GPA.

Dagvoorzitter Jeroen Willemsen lichtte het Green Protein Growth Plan (GP2) toe, waarbij GPA leden tijdens een interactieve sessie uit de doeken deden welke praktische stappen zij het komende jaar op basis van deze plannen gaan zetten. Ook werd de samenwerking tussen GPA en andere partijen zoals Dutch Cuisine belicht.

“2017 markeert de start van de uitvoering van onze plannen voor de eiwittransitie; het eerste jaar dat we gaan oogsten. Samen maken we plantaardige proteïne makkelijk. Voor elk moment van de dag, voor iedereen.”

— Jeroen Willemsen

GPA gaat verder
Naast de presentatie van het Green Protein Growth Plan werd bekend gemaakt dat de alliantie in 2017 verder groeit. In 2016 waren Alpro en Tivall al aangesloten, en begin dit jaar werd bekend gemaakt dat Jumbo, SoFine en Zeewaar aan zouden sluiten. Op het event was echter een primeur; ook voedselgigant Unilever zal de alliantie gaan versterken.

“Dat Unilever zich aansluit bij de alliantie is niet alleen impactvol omdat het een grote naam is, ook omdat Unilever veel gemaksproducten met vlees verkoopt en hier al mooie alternatieven voor aanbiedt, zoals de ‘Unox vegetarische balletjes in satésaus’,” aldus Jeroen Willemsen, “Daarnaast zetten ze in op sterke uitbreiding van hun V-label: alleen al in 2017 komt het vegetarisch label op circa 500 producten van Unilever. Ze kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan de ambitie van de GPA.”

In de spotlights
Het evenement is belicht door onder andere EVMI, VMT, en Duurzaam Bedrijfsleven. Een video-impressie van de dag verschijnt spoedig op deze pagina.

Meer informatie
De sprekers hebben hun presentaties van het evenement kosteloos ter beschikking gesteld; deze vindt u hier. Hebt u verder nog vragen of opmerkingen, of denkt u dat uw organisatie ook een rol heeft te vervullen in deze transitie? Neem dan contact op met Jeroen Willemsen.

Geïnteresseerde partijen kunnen zich nog tot 10 maart, de officiële start van de volgende fase, aanmelden om bij te dragen aan deze transitie.